Tutorial : Letak Youtube di Blog (Pause Only, Autoplay, Repeat)

| On
10:07:00 PM


lama gila kan Amni tak buat tutorial untuk korang? yeah! mmg lama. so, malam nie Amni nak ajar korang mcm mana nak letak Youtube di blog ada butang Pause sahaja. tp, dia Autoplay dan akan Repeat sampai bila-bila :)


ha! nak buat tak mcm tu? siap floating kat atas sebelah kiri lagi. kalau nak, let's cekidout!

1. Dashboard > Design > Add a Gadget > Edit HTML/Javascript

2. Korang copy code bawah nie:
    <div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">

    <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />

    <param name="allowFullScreen" value="true" />

    <embed  src=" http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
    </div><br /><br /><br /><br />

3. Paste kan di ruangan Edit HTML/Javascript tadi tu

4. Yang warna MERAH tu, korang paste je URL lagu dari Youtube. tp, URL lagu tu korang kena ubah sikit.

5. Sebelum tu, kalau korang perasan URL lagu korang tu ada perkataan  "/watch?v=

6. So, korang MESTI lah ubah perkatan "/watch?v=" kepada  "/ v/ "
    Contoh : (sebelum)   http://www.youtube.com/watch?v=RPSBJ2fTrHA
    Contoh: (selepas)     http://www.youtube.com/v/RPSBJ2fTrHA

7. Warna BIRU tu ialah warna Youtube korang. ikut koranglah nak letak warna apa. Colour boleh pilih kat SINI.

8. Save, Done! 


**kalau korang tak paham apa yg Amni ajar tu, boleh la tanya kat comment box entry nie. so, Selamat Mencuba!




Be First to Post Comment !
Post a Comment