Barang aku kena CURI !!

| On
11:56:00 PM

Assalamualaikun and Annyeong, chingu!

apa khabar semua? sihat tak? macam mana keadaan korang sekarang? ok tak? ada barang korang hilang tak? adess.. banyaknye tanda soal.. hehehhehe..

kalau korang nak tau, hari nie barang Amni kena curi.. alahai, sedeyhnya rasa d'hati..
korang nk tau ke mcm mana boleh hilang?

ha, meh dekat Amni nk story...hhehe

begini ceritanya, hari ni kan hari jumaat, so, ada la bacaan yaasin dan solat hajat dekat dewan.. Amni kan tak boleh baca yaasin*korang phm2 la snirik~ so, Amni n kawan Amni yg namanya Dalilah duduk la kat kantin.. sume org yg uzur duduk la kantin sampai lah diorang habis baca yaasin.. mmg waktu tu tak da sorang pun kat kelas..

semasa d'kantin tu, Amni bwa turun la buku Maths n pencilbox... pastu cikgu pun bagi tazkirah. Dh habis tazkirah, kami yg duk kat kantin nie, dikehendaki pergi ke dewan sbb ada taklimat dari PK Hem. sblm Amni and Dal pergi ke dwn, kmi 2 nie prgi la kelas kejap sbb nk letak buku n pencilbox..then kami turun..

30 minit kemudian...


budak2 SMKAP (sekolah Amni) pun naik ke kelas masing-2.. wktu Amni dan Dal naik ke kelas, kmi x perasan lagi kata ada brg-2 kami yg berubah kedudukan.. apabila kami melepaskan punggung kami ke kerusi, Amni baru perasan yg pencilbox Amni terbuka zipnya,.. then, kawan depan Amni, nama dya Basyirah ckp, pencilbox dya sblm nie ada dlm beg, tp, apsal boleh duk ats meja?

hrmm, pastu 3 minit kemudian, Dal pun selongkar bawah meja dya takot2 ada brg hilang..suddenly, dya jmpa dompet Amni bwh meja dya .. dah la terbuka, Amni pun dgn muka CUAK, cek lah dompet tu, tgk-2 duit syiling, duit kertas dan pendrive Amni dlm tu LESAP dlm sekelim mata!

aduss, rasa nak nangess waktu tu.. tp, Amni ni bkn jenis yg macam tu..(cewah)
ala, pendrive Amni 2GB je pun, full pulak tu, bkn ada apa sgt pun, eh la, napa dye minat sangat HA! sebenarnya Amni tak kesah sgt dya nk curi brg Amni sebab Amni dh syak A*** budak kelas sblh yg curi..kiranya suspek pertama la, sebab 2-3 hari nie A*** nmpk berkelakuan pelik..banyak dh kwn-2 Amni yg kelas lain hilang duit lah, jam lah..isk isk isk *gelenggeleng
* * * * * * * * * *
waktu rehat. aq dgn perasaan geram+sdeyh pun trun la p beli makanan. Dal pi beli air. lepas kami  2 dh siap beli, kami pun trus ka meja yg selalu kmi mkn bersama geng kami.. Senget Groups la..lepas dh melabuhkan punggung. Dal dgn muka macam kena kejaq hantu ceritalah kat aq.. 

"Amni, Amni..hang nk tau tak ..tadi waktu aku beratur p beli ayaq kan,  aku sembang la dgn
Nim (classmate A***),  sembang punya sembang tetiba A*** tu mintak tolong Nim beli ayaq tapi dya pandang aku(Dal) semacam jaa.. muka dya tu macam takut jaa kat aku nih."

ha! begitulah ceritanya...  sori la slank Perlis..hehhehe. lepas Dal crita kat Amni mcm tu, Amni rasa macam nak siasat ja, kenapa dya jd macam tu.. ya la, korang pun mesti la nak siasat kan?.. pastu kami berdua pun tenangkan diri then makan sambil sembang dgn geng kami...

semasa kami sembang tu, Dalilah ada crita lagi kata.. lepas dya beli air tu dya ada terjumpa Ruby a.k.a classmates Amni. Ruby tu bdk asrama, dye tu mmg kenal dgn A***. Ruby kata dye ada tnya A*** pasal pendrive Amni. tp dye kata tak dak. dye tak ambil pun... 

but Ruby tak percayala dgn kata-2 dye tu, ya la, mana ada pencuri nk mengaku~

lepas Ruby sembang dgn A***, Ji a.k.a cousin A*** (dye juga classmate Amni) pun dtg, dia dgn beraninya selongkar poket baju sekolah A*** tu... tgk-2 jumpa! Ruby pun terus bagi kat Amni...  Amni pun terkejut la apa lagi! aq dgn nasi d'mulut pun tnya la Ruby macam mana dya dapat?

dya pun crita la kata dya jumpa kat si A***. Amni dok agak dah! yg Dal dok cebik menyumpah semua ada. yg Amni ni duk kutuk dya habis habisan la... Amni siap tick lagi yg dya tu musuh Amni  Dal dh mmg tick dh yg A*** tu adalah org yg kureng dya suka..

yg tak boleh blahnya ..Dal. Korang nak tau tak, before kitorang balik dya ada tinggal notes utk si pencuri tu..
Dal cakap:

Assalamualaikum, saya nak cakap ni..kau tau tak yg mencuri itu BERDOSA. ? tau kan? kau tau tak kalau kau tinggal kat Arab Saudi, dh lama tangan kau tinggal sebelah. kau nak? tak nak kan? so, janganlah mencuri. bukannya kau dapat faedah pun. kau dapat makian, sumpahan adalah. and jangan nak suka-suka selongkar private things orang. kau ingat orang suka sangat? tu ja aku nak cakap. SELAMAT MENCURI!! -dal-

*SELAMAT MENCURI!! tu ayat perli ja.

ha, Amni baca notes dya tu pun nk tergelak.. Amn harap dya sedar la ats perbuatan dya tu. Baguslah, dye dh terkantoi! kekekke.

ok, setakat itu je la story Amni yg agak memeningkan skit? pening ka? lantak lah.. hehehhe.. Bye! 
Spread Love 

Nota Kaki :
mulai hari ni, boleh tak, Amni nak bahasakan diri Amni dengan "aku" harap korang boleh terima la.. mayb, ada certain-2 entry Amni akan bahasakan diri ni dgn "Amni".. so? korang setuju tak?
9 comments on "Barang aku kena CURI !!"
  1. YA ALLAH , tak paham betol bdk zaman skrang ni . habis semua bnda nk dicuri -,-

    ReplyDelete
  2. @Alia Azmi ◕‿◕ hrrmm~ betol betol.. kna berhati-hati lain kali :)

    ReplyDelete
  3. awak . boleh tnye tak ? camane nk hilangkan linkwithin kat bwh post tu ? tq :)

    ReplyDelete
  4. @ika atiqah :) ouh, rasanyala.. awk prgi dekat widget tu balik, then remove.. *saya pun x sure sgtlah

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. haaa . dah boleh dah . hik3 tq love u ;)

    ReplyDelete
  7. apa da.miskin sangat ke nak mencuri harta orang.baru form 1 nak tunjuk belang.kalau dia curi benda aku,sah-sah aku maki depan dia ja,takda nota-nota nak bagi.pasal dia,budak-budak form 1 jadi takut kalau tinggal barang dalam kelas

    ReplyDelete
  8. @NSBAhahahha, dasyat tuh, aq pun igt minggu depan nk p face to face dgn dye~

    ReplyDelete