Tutorial: Create your own simple Banner

| On
11:33:00 PM
Classy And Fabulous

Assalamualaikum, and hello earthlings!

ok, for today Amni nak buad tutorial Banner . tuto nie d'request oleh Cik Qistina dalam FB Chat Amni..

tutorial Banner nie Amni akan ajar untuk sesapa yg ada Photoscape.. Photoshop pon boleh, but Amni tak reti sangat la.. Banner Amni tu pun, rasanya gna Adobe Flash kot.. 

hrmm.. let's start our lessons..*cewah, mcm cikgu la plak..

1. bukak Photoscape korang > Editor

dah bukak Editor? k, klau dh bukak korang tekan butang Menu macam Amni tunjuk nieh;
*sorry, x jelas, harap korang phm..


ok.. klau dh tekan.. korang setlah banner korang tu nak besar mana.. kalau Amni set;

width: 180px
height: 180px

korang pun kalu boleh set macam tu lah, sbb tu size banner yg org slalu gna.. colour, ikut citarasa korang..

2.  kalu dah habis set, korang kut step nie plak,
tekan butang "Object"

3. Lepas tekan butang Object tu, korang tekan pula butang "T" ..
4. Then, korang tulis lah apa yg korang nak tulis.. klau nk letak gambar.. korang insert Photos
5. kalu dh habis create tu, save lah.. then korang create lagi sampai banner korang tu ada 3 , mcm Amni punya nie,


picture 1
picture 2
picture 3
6. Dah create 3 keping banner korang macam Amni tunjuk tu? Kalau dh.. korang pergi pulak dekat "Animated GIF"   mcm yg Amni tunjukkan nie;


 7. Dah tekan Animated GIF? kalau dah .. dye kluar macm  kat bawah ni kan?..


8. Kalau dh betul.. korang drag la banner korang yg 3 keping tu ke dlm Animated GIF tu.. gambar tu ikut susunan korang la..

9. Lepas dh drag banner korang tu.. korang edit la time and effect dye kat sebelah kanan tu.. effect tu, selalunya la kan, orang tak letak apa2 effect.. just tekan No Effect ja, kalau korang nk letak..terserah la kan..

Time tu pula, ikut citarasa korang jugak, korang nak banner korang tu cepat ka lambat ka.. ikut korang lah..

10. Bila korang dah habis edit time and effect, korang Save lah.. and hasilnya akan jadi seperti ini;


ha! itulah hasilnya! banner Amni yg simple aja! so, korang jgn lupa try this tutorial.. 

p/s: korang paham tak apa yang Amni ajarkan nie? kalau tak paham.. bagitau kat shoutbox Amni or komen kat post tutorial nie..
so korang;

k, bye! Spread Love..




7 comments on "Tutorial: Create your own simple Banner"
  1. thanks share tutorial yang bagus...=)

    ReplyDelete
  2. kalau dah save asal tak dapat apa yang kita buat ?
    tak menjadi lha , macam mana nak save bia dapat macam amni ye ? :(

    ReplyDelete
  3. nampak cam senang tapi tetap tak reti nak buat, sebab MJ guna Photoshop CS4.. :)

    Tu pun tak berapa reti jugak :D

    ReplyDelete
  4. macam mane nak wat trasparent??x pandai la nak guna...coz baru download

    ReplyDelete