Makaroni Goreng

| On
5:15:00 PM

Assalamualaikum

sblm tu amni nak minta maaf sbb lama gila tak buat post baru utk korang. sbb minggu lepas exam. amni igt before start exam tu nak share story dgn korang but masa tak mengizinkan. tu yg tak buat post pun.

Amni sbnrnya byk story nak share dgn korang. takpe, amni share sikit-sikit dgn korang. even, korang tak nak baca pun, blog nie ttp diari amni :)  hehe..

oklah, hari nie Amni nak share dgn korang pasal makaroni goreng!

 

harinie kelas amni ada amali masakan. nie utk subjek kemahiran hidup (ERT). kitorang masak utk makanan bekal. group amni ada 3 org ja. Amni, Dalilah and Hafizah. group kitorang dah sepakat nak buat makaroni goreng. oh ya! gmbr kat atas tu bkn kitorang buat tau. gmbr tu amik kat pakcik Google je. hehe.

kitorang goreng mcm lain. lg menyelerakan dr gambr tu *perasan sat =,=
mmg best gilo masak memasak nie. main campak je. cewah. tipu je. kelas masak amni mana boleh main campak-campak. nnti cikgu ketuk kepala dgn senduk. masak smbil cekak pinggang ke, masak macam mamak (cakap smbil mask) pun tak boleh. nnti kepala benjol.

kitorang start masak pukul 830 pagi klu tak silap. sbb wktu KH time tu. masuk2 bilik masak tu perasan nervous + takut + excited smua bercampur. sblm masak cikgu bg penerangan dulu. then, bru start masak. mula tu cikgu sruh kluarkan kuali. amni dgn dalilah dah nmpk dah kuali tapi sederhana saiznye. takkan kitorang nak masak makaroni yg byk nie dlm kuali besar tu. takpe, kitorang berdua selongkar lagi rak tu cari kuali lain yg besar sikit saiznya. tak ada. bila tgk group lain bawak kluar kuali saiz sederhana tu. amni pun amiklah kuali. 


kitorang pun start masak. tumis la smua2 bahan. letak ayam letak daging. time nie amni nmpk kuali tu mcm besar dan sesuai la. bila time letak makaroni tu. hmm.. mmg nak terbang kuali tu. nak kacau pun kena hati-hati. klakar jgk tgk group lain kacau masakan diorang. smua mcm control je kuali tu supaya tak terbang. smpai yg tak berani nk lepaskan kuali tu pun ada. haha. bayangkan, nak masak banyak tapi kuali tu sederhana je saiznye. klu la kitorang tau kuali besar tu, bwk makaroni tu sikit je. haish.


tapi, takpe. amni seronok balajar masak. dan amni dapat tgk kebolehan amni mcm mana. group lain ada yg buat mee goreng, nasi goreng. bila dah habis masak, setiap group kena la hias dan hidang masakan diorang. bila cikgu tanya masakan mana yg menyelerakan. group lain smua tunjuk kat makaroni goreng yg group amni buat. oh terujanya =,= 

time rehat kitorang rasa la masakan sndiri. betapa sedapnya makaroni goreng tu. haha. boleh la kalau stakat budak bru blajar kan. mak amni pun ckp boleh la. siap cakap boleh kawin lg. yelatu umi oii.
tp, yg silapnya amni gi bubuh empat sudu cili boh. mmg berasap giloo time makan. mujur kitorang ada buat air limau ais sbgai penyelamat :)

huh. pnjg gilo entry. takpelah, lgpun dh lama tak menaip. rasanya smpai situ je kot crita pasal makaroni goreng. haha. Ehh, kbaii.




Be First to Post Comment !
Post a Comment