Tutorial: Create Your Own Sidebar Title Image

| On
1:03:00 PM

dan Salam 1 Bloggers. ok, for today Amni nak ajar korang mcm mana nak buat Sidebar Title Image mcm Amni yg slalu korang kata comel tu. haha, comel kah? ah! whateva..

disebabkan dah ramai org tnya mcm mana Amni create, so Amni nak ajar korang. dalam tuto ni, Amni akan gunakan software Photoscape dan Gimp 2. korang perlu tahu yg Amni tak akan ajar korang secara terperinci sbb Amni tau korang pndai guna Photoscape kan??. 

tutorial nie lebih kurang mcm tuto Transparent Header guna Photoscape tu.

pendahuluan pon dah panjang.. so, apalagi.. jom kita mulakan!

1. Buka software Photoscape
2. Pilih Editor
3. Tekan butang Menu macam Amni tunjuk nie;


4. Bila dh tekan butang Menu tu, dya akan keluar Pop-Out kan? ok, korang tekan New Photo
5. Then dya akan kluar mcm nie;


*korang set la size sidebar title korang  tu ikut kesesuaian blog korang. Amni klu buat sidebar title image, Amni slalu set Width: 250 Height: 80.. tp, Color tu korang JANGAN TUKAR tau! biarkan ia berwarna putih..


6) Selesai set size sidebar title, korang hias la sidebar title korang tu.. contoh mcm nie;
*nie tak transparent lg.. still ada background kaler putih.. korang jgn keliru pulak 

*kalau korang nak letak Followers, Tagboard and banyak lg.. korang create la banyak. bkn satu je tau!

7. ok, now kita akan transpatentkan sidebar title image yg kita buat td.. ni la kegunaan software Gimp2, untuk transparent.. Photoscape kan tak bleh transparent so kita gna Gimp2..

1) Buka software Gimp2
2) Tekan Ctrl+O dgn serentak!
3)Korang pilih la sidebar title image yg korang buat banyak2 tu yg korang save tadi..
4)Then, korang tekan butang "Layer" mcm Amni tunjuk nie;

5)Klu dah tekan "Layer" tu, dya ada kluar Pop-Out kan? ha! lepas tu korang pilih Transparency >Add Alpha Channel

6)Dah jumpa? ok, klu dah.. korang tekan butang "Fuzzy Select Tool" yg Amni kotakkan wrna merah ni,

7)Kalu dah tekan butang "Fuzzy" tu, korang tekan pulak dekat Sidebar title image korang.. tekan dekat bahagian putih shj, jgn tekan dekat tulisan2 tu..

8)Dah tekan kat bahagian putih? Dya akan jd titik-titik kan? Klu jadi maknanya korang paham la tu :)
9)Next, korang tekan pulak butang "Eraser Tool" yg wrna pink tu.. contoh,

10) Lepas tekan butang "Eraser" tu, korang pilih la size pemadam, klu boleh size besar supaya cepat nk padam..

11) Dah pilih size tu, apalagi, korang padam la wrna putih kat Sidebar Title Image korang tu..

*pastikan korang tak padam tulisan2 sidebar title image tu, padam sampai habis wrna putih.. klu ada wrna putih d'celah-celah huruf tu.. korang ulang balik step 6-9, tu..  klu ada lapan wrna putih kat celah2 huruf tu, lapan kali lah korang kena ulang step 6-9 tu.. Paham?

12)ok, klu dah habis padam semua wrna2 putih yg ada kat sidebar title image korang tu, korang tekan pulak Ctrl+Shift+S dengan serentak!! kita dah nak Save As.

13) Bila dh tekan Ctrl+Shift+S tu, dya akan keluar window Save Image kan
14)Kalu ada window Save Image tu, korang tukar name header korang tu dari .jpg kepada .png . Paham tak? Kalu tak paham, contohnya mcm ni..
Save in folder tu, korang pilih kat mana korang simpan sidebar title sblm nie.

15) Kalau dah tukar, korang tekan pulak butang "Save"nnti dya akan keluar window Save as PNG.. itupun korang tekan je butang "Save"

Dan lihatlah hasil korang..
nie Amni punya;
*nie yg dah transparent :)
ok, Amni ada buat Freebies Sidebar Title Image, kalau korang nak.. boleh terjah kat sini:


itu sahaja tutorial Amni. nnti Amni ajarkan mcm mana nak letak sidebar title image yg korang create tadi tu ke dalam blog. so, wait yah!


Be First to Post Comment !
Post a Comment