Tutorial: Buang widget Navbar

| On
10:45:00 PM

ok, hari nie dgn bangga nya Amni nak buat tutorial yang susah nak jmpa la.. 

Tuto nie Amni godek code sendiri tau  bukan copy kat mane mane..

hrmm, korang mesti tak paham kan tajuk tuto kali nie? sorry la, Amni tak pandai nak explain ..

ok, sebenarnya tuto nie untuk bloggers yg telah menggunakan widget 
"Welcome To My Blog (click to enter)".

 korang tahu tak apa benda tu? 
kalu tak tau meh sini nak tunjuk..

yg Amni tunjuk tu la Navbar
benda alah tu kita tak boleh buang kan  
so, hari nie Amni nak ajar korang macam mana nak hilangkan benda alah tu. 

ok, now we start

1. Log in > Dashboard > Design > Edit HTML

2. Tick Expand Widget Templates

3. Tekan Ctrl+F secara serentak.. dan cari code di bawah nie :
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'>
4. Lepas dah jumpa.. korang delete code nie plak:
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'>
<b:includable id='main'>&lt;script type=&quot;text/javascript&quot;&gt;
    function setAttributeOnload(object, attribute, val) {
      if(window.addEventListener) {
        window.addEventListener(&quot;load&quot;,
          function(){ object[attribute] = val; }, false);
      } else {
        window.attachEvent(&#39;onload&#39;, function(){ object[attribute] = val; });
      }
    }
  &lt;/script&gt;
&lt;iframe src=&quot;http://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID=&amp;amp;blogName=- -&amp;amp;publishMode=PUBLISH_MODE_BLOGSPOT&amp;amp;navbarType=BLUE&amp;amp;layoutType=LAYOUTS&amp;amp;searchRoot=http:// /search&amp;amp;blogLocale=en_GB&amp;amp;homepageUrl=http://iniblogsaidah.blogspot.com/&amp;amp;vt=-9069838369336399772&quot; marginwidth=&quot;0&quot; marginheight=&quot;0&quot; scrolling=&quot;no&quot; frameborder=&quot;0&quot; height=&quot;30px&quot; width=&quot;100%&quot; id=&quot;navbar-iframe&quot; allowtransparency=&quot;true&quot; title=&quot;Blogger Navigation and Search&quot;&gt;&lt;/iframe&gt;
&lt;div&gt;&lt;/div&gt;</b:includable>
</b:widget>
*nie code Amni punya! 
* code nie maybe tak sama ngan korang sbb lain blog, lain tuannya kan? so, korang delete la code yg lebih kurang sama macam tu.

5. Lepas dah delete, korang akan jumpa benda nie kan?


6. Korang tekan la "Delete Widgets" macam yang Amni tunjukkan tu..

7. Save! Dah siap..





Be First to Post Comment !
Post a Comment