Tutorial: Cute Emoticons di Post

| On
2:08:00 PM


hoho. ramainya yg request tutorial nie kat Facebook Amni. Amni baru guna cute emoticons seminggu dah ada org request. cepat betul korang eh? haha. :face57:

so, sekarang Amni akan tolong korang buat cute emoticons nie. korang nak buat tak:120: kalau nak,
ready dpn blog siap-siap. Log in blogger dulu. :face40:

now, semua dah ready.. let's start:x:

:20:Tutorial nie hanya untul pengguna Mozila Firefox sahaja.

:0h2:Firstly, install Greasemonkey kat SINI dengan menekan button Add to Firefox yg berwarna hijau. Bila dah selesai, restart balik Mozilla Firefox korang.

:9n2:Then, pergi ke http://userscripts.org/ untuk download emoticons2 yg kawaii. :1m:
korang boleh la search "Kawaii Emoticons" atau "Emoticons for Blogger".

:36:nie antara scripts2 yg best untuk d'install.
http://userscripts.org/scripts/show/73638
http://userscripts.org/scripts/show/74090
http://userscripts.org/scripts/show/6859
:9v2:Bila nak install emoticons2 yg korang cari tu, tekan button Install yg berwarna hijau.


:20:Makesure korang guna Old Editor di Blogger. caranya;

Dashboard:8g2: Settings :8g2: Global Settings :8g2: Old Editor :8g2: Save

:9x2:Bila dah Save tu, korang automatically akan dapat macam kat BAWAH nie apabila buka "New Post".


:0x2::0x2:

okey, sekarang Amni nak ajar untuk korang Uninstall/Remove emoticons2 yg korang tak suka.


:0h2:Pergi ke menubar firefox. Korang pilih Tools :65: Greasemonkey :65: Manage User Scripts

:9n2:Then, pilih mana2 emoticons yg korang nak buan dan tekan Uninstall. Kalu korang still nak simpan emoticons2 tu, tp tanak guna.. Tick kotak "Enabled"



ok, itu sahaja cara-cara nak buat cute emoticons di blog. Selamat Mencuba :face44:


Be First to Post Comment !
Post a Comment