A 8 HOURS TRIP TO LANGKAWI PART 2

| On
12:47:00 PM
Hello!

lama betul aku take time untuk abadikan cerita part 2 dalam blog ni haha. okay, di entri lepas (part 1) tu aku akhiri dengan cerita pergi sewa kereta. lepas dah dapat kunci kereta dan kereta, kitorang pun terus menuju ke destinasi yg kitorang nak pergi iaitu Pantai Cenang.

tapi, kakak Dalilah ada pesan before sampai pantai tu beli makanan siap-siap sebab makanan kat tempat tu mungkin mahal. so baru je bertolak dalam 2 kilometer, kitorang nampak KFC kat Pekan Kuah tu maka berhenti kejap beli. bila nak sambung perjalanan balik tiba-tiba driver si Dalilah baru perasan yg minyak dah nyawa-nyawa ikan je. kitorang lupa yang kalau kereta sewa memang diorang kosongkan tangki minyak tak pun diorang tinggal sikit je (memang sikit gila la. kalau gerak jauh lagi boleh mampus tengah jalan. heol). gelabah kitorang buka peta Langkawi yg akak kereta sewa tu bagi. si Afifah yg duduk sebelah Dalilah tolong bacakan jalan utk ke stesen minyak terdekat; SHELL. phew mujur dalam 1 km je dari KFC tu.

semasa isi minyak tu, aku yang sorang-sorang duduk kat belakang tetiba teringat yang aku ada aplikasi Waze dalam phone aku. terus bagitahu si driver so takdelah nak kena tengok jalan dekat map tu kang tak pasal sesat tah kemana. selesai isi minyak, turn on Waze taip "Pantai Cenang" kitorang pun sambung lagi perjalanan terus ke pantai. rupanya kalau tak buka Waze pun takpe sbb signboard ke Pantai Cenang memang banyak. ye la kan Langkawi is salah satu tempat pelancongan so mesti ada la penunjuk arah ke suatu tempat pelancongan yg kita nak pergi. jalan yang Waze tunjuk pun sama je kalau ikut signboard. lalu terus aku tutup Waze (jimat bateri aku lol haha)

dalam 30 minit rasanya, entah aku tak ingat sampailah kitorang kat Pantai Cenang tu. since kitorang pergi masa weekday maka tak ramai orang ditambah pula dengan musim panas El Nino lagilah takde sgt orang kita nak berjemur kat pantai tu. kau hanya akan nampak mat salleh bersepah jemur badan je.

lawa kan? yes memang lawa!

kerusi-kerusi tu kalau nak duduk kena bayar sewa RM 20

tengah panas tu kalau masuk dalam air fuhhh best gila sebab sejuk dan takde rasa panas dah. aktiviti kitorang dekat sini is main banana boat je haha sebab itu je murah, RM 15 sorang kalau kau pergi dekat makcik tengah pantai tu. kalau sewa banana boat yang dekat van bawah pokok tu lagi mahal ada yang sampai beratus. actually, semua orang takut nak naik sebab tak pernah naik tp sebab Afifah nak cuba kitorang semua pun beranikan diri. gambar masa naik banana boat takde sbb takde camera yg kalis air. bawak phone kang jatuh kat tengah laut mampus aku. Parasailing pun ada jgk tapi sbb kitorang tak bawak duit banyak and nak kejar masa kitorang decide utk tak payah main.

actually kan masa first round naik Banana Boat, kitorang jumpa this handsome guy with his girlfriend kat tengah laut. handsome gila ada iras-iras Shawn Mendes hahahahahahaha. diorang ada GoPro so they keep on recording and capturing us menjerit-jerit naik banana boat. i wonder gambar aku dlm tu diorang buat apa eh? lol


dalam pukul 3 petang macam tu kitorang pun mandi, tukar baju (disitu ada toilet and bathroom so no worries) dan gerak balik ke Pekan Kuah utk ke Kompleks Haji Ismail Group untuk beli cooooooooooooookelat. tak sah kalau datang Langkawi tak beli chocolate!

sama sahaja masa perjalanan balik semula ke Pekan Kuah, around 30 minutes if im not mistaken. aku takde ambil gambar kompleks baru HIG yang besar dan juga ada hotel diorang kat sebelah tu. lama tak datang Langkawi, pakcik HIG pun dah maju dengan jayanya siap boleh buat kompleks sendiri. yang lama tu still ada dan dibuka kalau nak pergi.


Skittles packaging besar hanya ada di sini! heaven gila weh!

tak rancang pun nak ambil gambar dekat kompleks sbb sibuk pilih chocolate yang nak dibeli. aku beli coklat yg selalu makan je such as Daim, Kisses, Chocolate Almond apa entah yg bulat-bulat dlm balang and Cadbury. Dalilah and Afifah aku tak ingat diorang beli coklat apa. after done bayar kitorang pergi surau di situ untuk solat jamak Zuhur-Asar sebelum gerak ke jeti utk pulang ke rumah. harus diingat tiket pukul 6 petang!

usai solat, rehat dalam surau jap. around 5.30 petang Dalilah ajak balik dah. takut betul dia kalau tertinggal ferry haha padahal kompleks tu dengan HIG dekat je dlm 2km, 10 minit dah sampai. dalam perjalanan ke jeti tu Dalilah sempat lagi letak camera dslr aku ats dashboard kereta untuk record masa dlm kereta. memang kelakar gila bila tengok balik >.<


dan yeah itu dia ferry kitorang. maka tamatlah trip 8 jam kitorang ke Langkawi. takkan ku lupa moment best ni. inshaAllah ada peluang boleh datang lagi. selepas 1 jam perjalanan sampailah kat Jeti Kuala Perlis. mak dan kakak Dalilah datang ambil pastu pergi dinner seafood dekat Kuala Perlis. sedap gila sbb lama tak makan kat Kuala Perlis. itu sahaja cerita pasal Langkawi yg aku nak abadikan dlm blog ni. panjang gila sampai ada 2 part hehe. adiosss!





Be First to Post Comment !
Post a Comment