N.Y.A.M.U.K.

| On
3:00:00 AM

Assalamualaikum and Good Morning fellas:q: Korang dh breakfast ha, yg tak breakfast lg tu. pegi mkn cepat nnti sakit perut pulak. hehe

pelikkan Amni hari nie? tetiba je nk crita pasal N.Y.A.M.U.K. ah! Amni kesah apa, nie blog Amni..
hehe . :10: ala, apa salhnya kalau Amni nak share skit tentang seekor binatang yg suka hisap darah kita nie.

oke, kelmarin before crita Nada Cinta kat Astro Ria tu mula.. Amni belekbelek la channel lain. tetiba Amni berhenti dekat Astro Fiesta. channel berapa Amni tak ingat.

tajuk crita masa tu "Made In Malaysia". korang tgk tak crita tu? Amni pun baru tgk. kebetulan ada crita menarik. Episod kelmarin is about Nyamuk.

dya sebenarnya bkn crita pasal nyamuk sgt pun. tp, dya byk crita pasal cara pembuatan lingkaran ubat nyamuk.

dlm crita tu ada la dlm 2/3 org pakar dok bagi fakta itu ini. yg menarik perhatian Amni ialah dya kata, nyamuk nie ada tiga jenis. ok itu mmg kita semua tau. hehe.:face75:
seekor bawa penyakit aedes, seekor lagi bawa penyakit malaria. seekor lagi tu Amni tak igt bwa penyakit apa. sebab nama penyakit tu mmg tergeliat lidah bila menyebutnya.:face53:

ok, kan crita tu is about cara pembuatan lingkaran ubat nyamuk? so, pakar tu ckp. org dolu-dolu nie, tak perlu pun ubat-ubat nyamuk nie. penyakit mcm aedes, malaria pun jarang dpt. sebab..

korang nak tau sebab apa :s:sebab.. org dolu-dolu nie mandi tak pakai sabun. so bila dah seluruh badan kita berminyak, nyamuk tak akan gigit kita la. minyak yg melekat kat badan kita tu macam protect kulit kita drpd d'geged nyamuk . semakin tebal minyak d'badan kita, nyamuk tak akan gigit kita :face40:. mcm hypothesis pulak.

sbb tu la org dolu-dolu kalu msuk hutan. tak akan kena gigit pnya dgn nyamuk. cuba tgk manusia skrg. skali msuk hutan, dh merah satu badan sbb kena gigit nyamuk. ye dakk:s:

pakar tu ckp, semenjak terciptanya sabun. ramai manusia kena gigit nyamuk. ramai juga yg dpt penyakit aedes, malaria and so on yg berkaitan dgn nyamuk.
sabun kan boleh menghilangkan minyak d'badan kita. apabila, minyak yg melekat d'badan kita tu dh hilang sbb kita mandi dgn sabun. nyamuk boleh la gigit kita.

kalau korang nak tau, semalam Amni mandi sekali je. pengotor kan:s: haha.:face64:
bukan apa, Amni saja nak buat experiment. and guess what.. nyamuk mmg tak gigit Amni walaupun Amni tidur dgn tak pasang ubat nyamuk emoticon26. selalu pasang ubat nyamuk.

taapi pagi nie. Amni mmg mandi la. dah berminyak satu badan. rimas kot:face16:. mmg mandi sabun habis satu badan. bila dah siap je pakai baju. adala, seekor dua nyamuk gigit Amni. haish:x:

oke, sampai di situ saja coretan Amni. Bye, Spread Love:67:



Be First to Post Comment !
Post a Comment