Tutorial : Meletakkan lagu di Blog

| On
5:55:00 PM

apa khabar sume? 
harap sume sehat-2 belaka hendaknya =)
ok, hari nie Amni nak teruskan dgn membuat "Tutorial Meletakkan Lagu di Blog"

Amni wat tutorial nie sbb rame jgk new Blogger tnya kat Amni macam mana nak letak lagu kat dlm blog..

now! mari kita mulakan..

widget lagu nie bnyak, tp Amni hnya ajar yg Amni tau ja..yg lain tu, maybe sama ja kot ..hhahha

A. Widget lagu menggunakan Music Dumper

1. Pergi ke musicdumper.com 

2. Search lah lagu yg korang nak letak dekat blog..search dekat bar yg ada tulis
    "Type in artist or song title here.."

3. Bila dh search.. korang pilih la mana satu yg korang nak...

4. Dah pilih? ok, kalau dah korang scroll down skit...smpai nmpak perkataan "Embed Option" dekat sebelah kanan korang.. 

5. Kata dalam ruang tu, korang ada nmpk kan "Embed Code" ? klu nmpk, copy code tu and paste dekat Edit HTML..

6. Save, siap!

*Edit HTML tu korang amik kat Design > Page Element > Add Gadget >Edit HTML


B. Widget lagu menggunakan Widget Index


2. Dah? oke, korang scroll down skit, sampai jmpa perkataan "Kategori widget" dekat sebelah kiri korang..

3. Korang pilih Music box.

4. Dah tekan? pastu, korang cari la lagu yg korang nak mengikut kategori tu..

5. Kalau nak cepat , korang boleh search dekat ruang "Search widget @ lagu"  dlm blog tu..

5. Dah jumpa? klau dah, korang tekan dekat lagu yg korang nak letak dlm blog tu.. n korang akan nampak code yg dlm box putih tu kan?

6. Korang copy code tu n paste dekat Edit HTML..

7. Save, siap!

*Edit HTML tu korang amik kat Design > Page Element > Add Gadget >Edit HTML

C. Widget lagu menggunakan SCM Music Player

1. Pergi ke scmplayer.net

2. Dah masuk? ok, sekarang TICK color yg korang suka.. Jangan tekan "Done" lagi tau!

3. Pergi ke Edit Playlist macam yg Amni tunjukkan ni..



     * masukkan tajuk lagu dan URL lagu tersebut..klau x tahu nak amik kat mana URL tu, ikut step nie plak..

4. Korang pergi ke youtube.com

5. Search lagu yag korang nak tu...then copy URL lagu tu macam nie..


6. Dah copy kan? then, korang paste la dekat bahagian URL tu.. korang pun boleh letak banyak 2 lagu yg 
    korang suka..

7. Dah paste? pergi pulak kat bahagian Configure Settings.. korang ubah ikut yg Amni tunjuk nie..


8.  Lepas korang dah siap ubah.. teruskan tekan DONE dan nie akan kluar macam nie..


9. Apalagi, COPY la, n paste dekat Edit HTML..

*Edit HTML tu korang amik kat Design > Page Element > Add Gadget >Edit HTML

10. Save, dah siap!



Be First to Post Comment !
Post a Comment