Tutorial: Tukar Background Blog

| On
9:57:00 AM

 

 wah! pepagi lagi Amni dah buat tuto.. hehe
sebenarnya tuto nie dah la kawan Amni request. sorry la Nim oii, ceq nie slalu lupa. hehe. jangan marah :)

okeyhla, tak mau mukadimah panjang2 pagi nie. let's start our lessons! (mcm cikgu pulak)


1. Dashboard >Design >Edit HTML >Tick kotak Expand Widget Templates

2. Tekan F3 dan search code kat bawah nie;
body {

3. Dah jumpa? Kalau dah, korang akan jumpa code mcm nie kan: 
background: $bgColor;

4. Okey, now tukarkan code  background: $bgColor; kepada code nie;
background: url ('URL BACKGROUND KORANG');

5. Save dan lihatlah hasilnya..

Notes!
*bagi sesiapa yg tak tahu nak cari background kat mana, korang bolehla cari kat SINI, SINI, SINI

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

now, Amni nak ajar cara nak tukar background bagi sesiapa yg guna template Pyzam. template nie lain skit cara nak tukar background nya. so, let's cekidout!


1. Dashboard >Design >Edit HTML >Tick kotak Expand Widget Templates

2. Tekan F3 dan search code kat bawah nie;
background: $bgColor;

3. Dah jumpa? Kalau dah, korang scroll bawah sikit.. dan korang akan jumpa code lebih kurang mcm nie..
background-image: url(http://stuff.pyzam.com/layouts/img/.jpg);

4. Okey, now tukarkan URL background lama tu kpd background yg korang suka.
    *contoh: background-image: url(BACKGROUND YG KORANG SUKA);

5. Save dan lihatlah hasilnya..

Notes!
*bagi sesiapa yg tak tahu nak cari background kat mana, korang bolehla cari kat SINI, SINI, SINI
   

okeyla, Amni harap korang paham apa yg Amni ajar harini. Selamat Mencuba!

4 comments on "Tutorial: Tukar Background Blog"