Tutorial: Underline Background

| On
9:45:00 PM
 
dan selamat malam.. dah lamekan Amni tak buat tuto? hehe. Amni bkn nye malas nk buat tp, Internet kat rumah nie slow gila. kalah siput babi. hish! sakit jiwa dibuatnya.. 

tuto nie Amni buat sbb ramai jgk org tnya.. korang tau ke ape itu "Underline Background" ??
utk sesapa yg tak tahu, underline background tu mcm ni;

ha! korang nk tak buat mcm tu.. cara guna dya sng ja. korang tulis lah pape. then, korang tekan button underline kat atas tu. jadilah! cantikkan? siap ada background lagi..

hehe, cara nk buat dya mudah je.. 

1. Dashboard >Design >Edit HTML
    *jgn lupa Tick kotak Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl+F then search code kat bwh nie;
u {

3. Dah jumpa? Kalau dah, korang pastekan code kat bawah nie di BAWAH code kat atas tu
text-decoration:none;
background: #FFB7B7;
-webkit-transition-duration: 2s;
color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 3px;
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;
padding-bottom: 1px;
padding-left: 2px;
padding-right: 2px;

*MERAH: korang tukar la wrna yg korang suka

ok, yg dekat atas tu bercolour punya.. kalau korang nk tukar colour code tu, boleh amik kat SINI

kat bawah nie pulak, untuk yg background image punya.


text-decoration:none;
background:url(URL BACKGROUND YG KORANG SUKA);
-webkit-transition-duration: 2s;
color: #FFFFFF;
-moz-border-radius: 3px;
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity:1.0;
opacity:1.0;
border-radius: 5px;
padding-top: 1px;
padding-bottom: 1px;
padding-left: 2px;
padding-right: 2px;

*MERAH: korang tukar lah ikut kesukaan korang.



ok, dh siap! jgn lupa SAVE tau. korang boleh pilih samada nk background colour or background image.


3 comments on "Tutorial: Underline Background"