Tutorial: Background Blockquote

| On
3:45:00 PM

okey. hari nie dah masuk tutorial yang ketiga Amni buat. Tutorial blockquote nie sebenarnya lama dah 
si Dalilah nie mintak. sekarang baru sempat nak buat. hehe. sorry la Dalilah oii. haha

ok lah, tak nak mukadimah pepanjang, let's start our tutorial!

1. Dashboard > Design >Edit HTML
    *jangan lupa Tick kotak Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl+F. Then search code nie;
.post blockquote { 

3. Jumpa tak? Kalau dah jumpa, korang copy code kat bawah nie, dan pastekan di BAWAH code
 .post blockquote {
background:url(URL BACKGROUND YANG KORANG SUKA);
-webkit-transition-duration: 3s;
padding: 12px;
margin: 2px 2px;
color: #000000;
border:1px solid #FF9696;
}

*MERAH: korang letaklah lah background yg korang suka.
*HIJAU: warna tulisan apabila di blockquote. kalau nak tukar, boleh pilih kat SINI. code skrg tu kaler hitam.
*BIRU: warna border blockquote korang. yg solid tu, korang boleh tukar jga. samada solid, dotted atau dashed. ketebalan border tersebut, ikut citarasa koranglah. tapi kalu boleh. jgn terlalu tebal.

4. Siap. Dan lihatlah hasilnya..

okey, now Amni nak ajar cara nak guna blockquote nih. Amni tau ada certain blogger yg tak tau lagu cara nak gunanya.. ye dakk?



1. Korang HIGHLIGHT  kan words yg nak di blockquote tu..
2. Then, tekan button yg macam Amni tunjuk tu kat nombor 2 tu.
3. Lepas Publish Post, korang akan dapat hasilnya..

-Selamat Mencuba-



1 comment on "Tutorial: Background Blockquote"
  1. Hi Amni , kalau tk jmpa code '.post blockquote { ' macam mana ? : )

    ReplyDelete