Tutorial: Letak Youtube Player di Blog

| On
11:28:00 PM
dan selamat malam semua!! hari nie Amni nak buat tutorial Letak Youtube Player dalam blog korang.
mungkin ada sesetengah bloggers tak nak letak video dlm blog sbb mungkin videonya tidak diperlukan. Atau kita hanya mahu letak lagu sahaja sebagai halwa telinga kepada para stalkers.

Tutorial hari nie Amni nak ajar korang macam mana nak jadikan video dari Youtube kepada MP3 player.
so, let's start!
1. Buka Youtube >Search lagu yg korang nak.
2. Dapatkan link video/lagu yg korang nak (URL)
    *contoh: http://www.youtube.com/watch?v=9fKVNb-dYVc

3. Buang 'watch?' dan gantikan '=' kepada '/'  dekat link video/lagu tu.
    *contoh: http://www.youtube.com/watch?v=9fKVNb-dYVc kepada 
                  http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc
4. Log in Blogger >Dashboard >Design >Page Element >Add a Gadget >Edit HTML/Javascript
5. Copy code kat bawah nie dan pastekan dekat Edit HTML/Javascript
<embed width="225" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="LINK VIDEO/LAGU DISINI"></embed>
*contoh utk code d'atas:  
<embed width="225" height="25" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src=" http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc"></embed>
6. Save dan Lihat Hasilnya..
      -Selamat Mencuba-



Be First to Post Comment !
Post a Comment